Arkiv
CQD-Kalender
januar 2012
S M T O T F S
« nov   feb »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
Kategori

Radio Lødingen og tidas tann

De som har lest engelskbloggen min vet at skolen min skal jevnes med jord. Det var den saka jeg skrev mest om i høst. Nå ser det nok ut til at nedleggelsen av Radio Lødingen kommer til å sette preg på en del innlegg her i norskbloggen.

På en merkelig måte handler det om det samme.  Det handler om den utfordringen som vi får i forskjellige livssituasjoner å tilpasse oss – og ikke minst hva som skjer når vi ikke vil eller kan gjøre dette. Det er godt mulig at noen vil være svært uenig i det jeg skriver her, men jeg skriver det ikke for å kritisere dem som har måttet se sin kamp for å overleve gå tapt. Det er handler forresten også om det samme som vi snart må ta stilling til kirken, som nå går inn i en mer omfattende reform enn folk flest er klar over… ennå. Du kan våge på at jeg snart kommer til å skrive mye om det!

For deg som ikke har lest om skolesaka bør du forstå at for ikke så veldig lenge siden hadde det vært utenkelig at skolen jeg gikk på skulle rives. For meg, og mange andre var den, for så å si universets sentrum! Det som bekymrer meg er at for noen, den er det fortsatt… men verken vi eller byggene vi bor og arbeider i er immune fra tidas tann. Det er heller ikke ritualene som betyr mye for oss i kirken. I grunn handler dette om akkurat det samme.

Jeg har allerede skrevet om den spennende tida da lokalradioen først oppstod. Det var ei anna tid. Nærradioen skulle forankres i det lokale samfunnet. Det var ikke mange times sending, men det som ble sendt i radioen engasjerte nettopp menneskene i dette samfunnet. Det var radio av og for dem som radioen skulle tjene.

Jeg har lenge følt at lokalradioen har glemt noe av det viktigste jo som den har utviklet seg. La oss være klar over at det har vært med de beste intensjonene. På en viss måte tror jeg at de ansatte i Radio Lødingen har vært offer for egen suksess. Sendetimen vokste til at noe ble sendt hele døgn. På denne måten gjenspeilte vår lille radio sine større søsken i utlandet. Musikken som ble sendt var også kurant – selv før jeg forlot Lødingen i 1998 merket jeg hvordan spillelisten ikke var så forskjellig fra noen av de populære lokalradioene i utlandet. Jeg vet ikke om det er sant, men jeg tror at de ansatte gjorde mye for at Radio Lødingen skulle være aktuell og «up to date».

Problemet er at radioen av og for det lokale samfunnet kom litt i skyggen. Det er det som skaper engasjement, ikke en jukeboks som går 24-timer i døgnet. Dessuten er det ikke kvantitet men kvalitet som teller. Er det nødvendig å sende hele døgn? I de gode gamle dager var det ikke så mange times sending; kunne ikke man ha redusert til en par timer per uker? Tenk om disse to timene kunne ha vært laget av skoleungdommer? Det eneste du trenger er en ansvarlig voksen, og så kunne skoleungdommer lage et program om deres dag på skolen. Jeg tror noen hadde syntes dette var spennende å gjøre, jeg er sikker at om de hadde gjort det så hadde familiene og vennene deres lyttet på radioen, og med en sånn engasjement tror jeg radioen ville kunne få sponsormidlene som jeg forstår nå har glimret i sitt fravær.

Jeg vet at man må betale lisens for frekvensene, og avgift for musikken som sendes. Selv om lisensen for frekvensene (konsesjon) nok ville vært det samme, tror jeg at å kutte mesteparten av musikken ville også ha redusert utgiftene betraktelig. Sånn det var blitt, med døgnsending av musikk som jeg antar svært få hørte på, var dette uholdbart i lengden. Derfor gikk det som det måtte gå.

Dette er trist. Jeg synes radioen kunne ha blitt berget, dog ikke med det formatet den hadde. Til sjuende og sist er jeg likevel enige med styret. Også det alternativet jeg helst hadde sett ville krevd frivillige til å melde seg. Det store spørsmålet er om ikke de hadde gjort det likevel om man hadde endret formatet på den måten jeg skisserer her.

Dette får vi dessverre aldri vite. Vi kan bare konstatere at Radio Lødingen nå er gått inn i historien. Og… som sagt jeg skriver dette aldeles ikke for å kritisere noen som helst. I kirken skal vi snart måtte ta stilling til like vanskelige valg, og eneste som er sikkert er at store forandringer nå må komme.

Det kommer jeg, som sagt, å skrive mye om i tida fremover. Ja, der er det også en del måter vi gjør ting på som også er uholdbare i lengden. Dette blir vel et spennende år.

En tilbakemelding til Radio Lødingen og tidas tann