Arkiv
CQD-Kalender
januar 2012
S M T O T F S
« nov   feb »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
Kategori

Oljetoppen er forbi…

Det blir bare verre og verre

Det blir bare verre og verre

CQD begynte sitt liv som blogg om oljetoppen. Dette er noe som heter «Peak Oil» på engelsk.

Meget kort handler oljetoppen om at du ikke kan produsere mer olje – inkludert gass og andre derivater – enn du faktisk finner. Ser man på oppdagelser nådde man topp på 60-tallet. Siden den tiden har mengden som er oppdaget vært mindre for hvert år. Frem til 1981 var vårt forbruk mindre enn nyoppdagelser, men etter det året (som forresten også var året jeg sluttet på skolen) har vi brukt stadig mer samtidig at oppdagelsene har fortsatt å minke. Da vi bruker mer enn vi erstatter med nye funn bruker vi selvsagt oljen eller gassen som allerede var funnet fra før, og som ennå ikke er brukt – og det sier seg selv at dette kan vi ikke bare fortsette med.

Det er litt viktig å forstå at dette ikke betyr verden vil gå tom for oljen; verden kommer til å få et stadig større underskudd på oljen den trenger (og dermed også på energi og arbeid som kan utføres, som igjen må føre til en stadig mer prekær økonomi). Mediene vil forespeile deg at det stadig finnes nye felt. Vi har jo nylig fått høre om de nye funnene her til lands. Saka er at disse nå ikke kan forandre den permanente nedgangen i det totale bildet, verken her til lands eller globalt.

Oljetoppen er nå forbi. Det betyr at fra nå av må det alltid gå nedover: vekst er ikke mulig. At dette er for sterk kost for mange nok er grunnen til at de hele tiden sier «ja men vi kommer alltid å forske på og finne alternativer» – uten at de vet, eller vil vite, at det er intet alternativ som ennå er funnet som kan erstatte oljen.

For deg som ikke har lest noe om oljetoppen anbefaler jeg en gammel nettside. Den har ikke vært særlig oppdatert i mange år nå, men den trenger egentlig ikke det. Sida finner du på www.energikrise.no. Ellers vet jeg om bare én nettside som stadig forteller sannheten om noe som stadig blir verre og verre: www.oljekrisa.no. Det er dit jeg har hentet bildet i dette innlegget.

Tok jeg altså feil i 2006? Både ja og nei. Oljetoppen var fortsatt et nytt begrep for meg, og jeg var fortsatt i sjokk over at livet som vi kjenner det i vår avanserte sivilisasjon – med all teknologien vi har – er i ferd med å ta slutt, for alltid.

Jeg hadde da ikke helt forstått at mangelen på energi ikke bare ville føre til høyere pris på drivstoffet. Her tok jeg selvsagt feil, da jeg trodde prisen skulle etter hvert bli til en krise i og av seg selv. Saka er jo at jo som prisene økes, oppstår det et gap mellom inntekt og det man har råd til; så fører dette etter hvert til arbeidsledighet, som paradoksalt reduserer prisen på drivstoffet, eller bremser prisøkningen(siden etterspørselen blir redusert). Det er det som har skjedd.

Bensinprisen har riktignok ikke økt over 20 KR, og er fortsatt langt fra de skremmende høyder mot 50 KR per liter som jeg trodde den ville nå. Men til gjengjeld har verden fått en økonomikrise. Denne krisa er årsaket av energimangelen, som kommer nettopp av at verdenen nå er forbi oljetoppen. Utvinningen av oljen vil nå bli stadig mindre, enten det kommer av at vi ikke har råd til å kjøpe den eller fordi vi ikke har nok nyoppdagede felt som kan erstatte de gamle som nå er i ferd med å bli tomme (strengt tatt går en oljebrønn aldri «tom», men blir etterhvert ulønnsomt).

Alle bør sette seg godt inn i sakene som Jan Herdal tar opp på sin utmerket portal om oljetoppen. Denne er helt unik i Norge.