Arkiv
CQD-Kalender
februar 2012
S M T O T F S
« jan   mar »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829  
Kategori

En Gregoriansk Frihelg

Trondenes Kirke

Trondenes Kirke

Da jeg begynte min gjerning som organist i Norge hadde vi bare kvartalsfri. Nå er det slik at vi har én helg fri hver måned.

Denne helgen var det mi tur. Forrige gang var det så glatt på veien at jeg ikke torde kjøre noen plass. Denne måneden var jeg heldig. Jeg bestemte meg å besøke Trondenes Kirke, ettersom jeg hadde blitt invitert til en gregoriansk messe.

Siste gangen jeg var der var for fjorten år siden. Jeg var der med orgelelevene mine. Jeg skulle holde en orgelkonsert om kvelden, og vi brukte hele dagen på Trondenes. Jeg skulle øve på forhånd, og så skulle vi spise på museum. Ja det var den gang da.

I dag var det litt spesielt, for å si det mildt. De hadde holdt kurs i gregoriansk sang her siden fredag, og nå skulle gudstjenesten – merk hele gudstjenesten bli messet på gregoriansk også.

Det var Henrik Ødegaard som stod for dette kurset. Jeg kan bare beundre hans iver for denne musikkformen – det må jeg si – og det er litt av en bragd å kunne gjennomføre en slik gudstjeneste etter bare noen par dagers øving. Bortsett ifra en eneste gang da presten måtte ha hjelp for å messe på den riktige tonen var den tilnærmet feilfri. Tilnærmet….

Som jeg måtte si til kantoren fra Tromsdalen Kirke, som hadde vært på dette kurset, savnet jeg guttene. Jeg tror jeg må komme tilbake til nettopp denne kjepphesten min ved en senere anledning, men all ære damene som sang på denne messen – om det er noe som egner seg guttestemmen er det vel gregoriansk. Det blir ikke helt det samme uten.

Tilnærmet igjen, siden all ære min kollega kantor i Trondenes, Harald Lind-Hannsen, at han har vært ansvarlig for noe som knytter en hel ny liturgi til denne eldgamle musikkformen – det må også sies, at det er også litt av en bragd – var det svært få som møtte opp til denne gudstjenesten. For ei kirke som Trondenes, hvor kultur kan være grunn i og av seg selv, kan jeg forsvare en sånn gregoriansk messe; jeg er litt i tvil over hvorvidt gregoriansk skal brukes i kirkene for øvrig.

Jeg må altså også erkjenne at jeg ikke tror at gregoriansk er veien å gå i kirkereformen. Jeg beklager nesten å si det, fordi jeg har full respekt for arbeidet kollegaene mine har lagt inn i dette. Jeg beundrer dem og ønsker dem lykke til videre med dette. Likevel kan jeg for min del bare være ærlig. Dette er ikke noe jeg kommer til å anbefale i Lødingen med det første.