Arkiv
CQD-Kalender
april 2012
S M T O T F S
« mar   mai »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
Kategori

Faren er ikke over

Alle husker fjorårets katastrofe i Japan. På toppen av jordskjelv og tsunami fikk Japanerne attpåtil atomkrise da et atomverk ble og sprengt i fillebiter.

Faren er ikke over fra Fukushima

Faren er ikke over fra Fukushima

Vi ble forsikret av myndighetene at konsekvensene for oss (utenfor Japan) var minimale, og at Fukushima- ulykken ikke var det samme som det forrige ulykke i Chernobyl. Nå vet vi i mellomtid litt mer. Det har nemlig visst seg at denne ulykken var verre enn Chernobyl. Om ikke det var nok er faren slett ikke over – ei heller for oss som bor langt fra Japan.

Om ikke dette var skremmende nok så kan vi konstatere at mediene er tause. Ikke bare utenlands, men også her til lands. Kan det være at denne tausheten er pålagt av politiske hensyn på høyeste plan?

Faren er altså ikke over. For det første kan situasjonen være så ille allerede i dag at man ikke snakker om det, selv om alle ser det: vi har med andre ord en elefant i rommet. Det som er så vanskelig å sette ord på er det at halvparten Japan – ikke bare området rundt atomverket på Fukushima – er såpass kontaminert at den egentlig burde vært evakuert allerede i dag.

Litt etter litt lekker det informasjon ut til verdenen. Iori Mochizuki, en sivilingeniør fra Yokohama, har opprettet en nettside som heter Fukushima Diary. Fra bildet han tegner her, bekreftet nylig i Washington’s Blog, er innbyggerne i Tokyo utsatt for stråling. Denne strålingen skal også ha blitt større, og ikke mindre, siden fjorårets krise.

Arnie Gundersen er amerikansk fagmann på atomkraft. Han reiste til Tokyo, og etter å ha valgt fem tilfeldige plasser der tok sampler av jord fra byen. Disse tok han tilbake til Statene. Resultatet var oppsiktsvekkende. Alle samplene inneholdt så mye stråling at de måtte klassifiseres og behandles som radioaktivavfall! Dette fra en by der det ferdes og bor millionvis mennesker.

Selv om mediene ikke snakker om det og det er for de fleste ennå ukjent, vitner vi noe av dimensjoner som det ikke er noe historisk sidestykke til. Det er menneskenatur å fornekte det man alt vet, og myndighetene vet nok alt nå at Tokyo og halvparten landet ikke er skikket til at folk kan bo der lenger – men dette er elefanten i rommet. Det er minst 35 millioner mennesker som egentlig burde være evakuert. Som www.oljekrisa.no, en norsk nettside som også har skrevet om dette påpeker, tilsvarer dette 7 ganger Norges befolkning!

På grunn av Iori Mochizuki sin innsats for å få sannheten ut er det klart at før eller siden kommer Japanerne etter hvert å måtte innse at de må forlate hjemmene sine uansett. Jo lenger dette blir jo større tragedien, dessverre. Vi vet allerede at barn, som er de mest sårbare for stråling, er blitt syke – det er snakk om vage plager som neseblødning, tretthet, og hodepine (som det selvsagt bare er et indisium på strålingsskade).  Dersom vi i mellomtid sammenligner strålingen som befolkningen nå utsettes for med strålingen i de kontaminerte områdene rundt Chernobyl kan vi konkludere at dette er en tikkende kreftbombe som kommer til å bli en menneskelig tragedie av bibelsk dimensjon.

Da kommer Japanerne selvsagt å evakuere. Det kommer til å gjøre det ikke når det blir for sent fordi det alt i dag er blitt for sent. Men hver dag som går blir konsekvensen større av strålingen disse menneskene utsettes for. Det var altså faren i dag, om ikke mer går galt.

Som jeg begynte dette innlegget er denne situasjonen for det første ille nok, som den pågående krisen som begynte i fjor og (til tross for inntrykket vi får i mediene) ennå ikke er over. Det som er langt verre er at faren for noe større heller ikke er over. Tvert imot går det fra ille til verre med Fukushima- anlegget. Hele den nordlige hemisfæren kan i verste fall bli kontaminert med dødelige radioaktivskyer.

Hvis du kan tenke deg et enormt svømmebasseng som holdes oppe, og balanseres prekært i et bygg som har begynt å få slagside og som holder på å kollapse, er dette situasjonen i dag med enhet 4. Inne i dette bassenget er det brukte brenselsstaver som vil ta fyr om ikke de dekkes av vann, og som inneholder så mye radioaktivitet at Japan kommer til å opphøre som nasjon og at hele den nordlige hemisfæren vil bli kontaminert. Så det angår også oss her i lille Norge.

Tidligere FN-rådgiver Akio Matsumura sier at hvis bassenget kollapser, vil ingen kunne nærme seg Fukushima på 50 år på grunn av strålingen. Den tyske fysikeren Hans-Peter Durr sier at vi da vil være på et punkt som vitenskapen aldri har forutsett.

Japans tidligere ambassadør til Sveits, Mitsuhei Murata, skriver i et brev til FNs generalsekretær at Japans og verdens skjebne avhenger av enhet 4 i Fukushima, noe som er bekreftet av kjente eksperter som dr. Arnie Gundersen og dr. Fumiaki Koide.

Den amerikanske fysikeren og atomkraftmotstanderen Helen Caldicott sier at hvis bassenget kollapser, vil hun evakuere familien fra Bosten og dra til den sørlige halvkule. Luftstrømmene fra Japan går mot USA, men Boston ligger på østkysten. USAs vestkyst vil bli enda hardere rammet. – hentet fra www.oljekrisa.no

Dette skriver Jan Herdal på sin utmerkede oljeportal www.oljekrisa.no, en side som har lang tradisjon å kalle en spade en spade om de heller usmakelige sannhetene som gjelder vår dag. Han skriver også at sjansen for at det kommer et stort jordskjelv på Richters skal 7 er 70 prosent for inneværende år, og hele 98 prosent innen tre år. Og så kommer det til å ta minst tre år for å fjerne den farlige brenslene.

I dag er det et hundre år siden CQD ble sendt fra Titanic. Det ble og for sent. Nå sendes signalet igjen fra denne bloggen, om en situasjon som ikke er over i Japan. Den truer ikke bare Japanerne, men også deg og meg. Dette er dessverre langt fra over.