Arkiv

CQD-Kalender

juli 2020
S M T O T F S
« mai    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Kategori

Lødingen – på svart og hvitt!

Sand

En strand i Lødingen – rikelig med sand!

Dette er gruppen jeg har startet på Facebook. Her finnes det svarthvite bilder av kommunen vår.

Det er noe spesielt med svart og hvit. Et eksempel av dette er noen bilder jeg ble sendt i januar. Disse kom fra fotoarkivet til ungdomskolen jeg gikk på (den ble jevne med jord i fjor), og de fleste av dem er i svart og hvit. Likevel ser hjernen min helt bort i fra at fargene mangler, jeg blir fanget og dratt inn i bildene, og befinner meg inne i den forsvunne skoleverden min. Jeg «ser» fargene til skoleuniformene våre like klart som om bildene var i farge. Hadde de vært det, hadde nok ikke denne opplevelsen vært like sterk.

Ideen til denne gruppen fikk jeg fra en annen. Den heter «Doncaster Today in Black and White». Når man arbeider i svart og hvit blir én samtidig mer opptatt av selve objektene man tar bilder av. Ian Barber, som startet den engelske gruppen, skriver om å se det man skal fotografere i hjernens øyer – eller som det heter på godt engelsk, at man bruker «previsualisation» (det er vel best vi bruker norsk!). For det viktige med fotografi, enten den er farge eller svarthvit, er dette: at det ikke handler om virkelighet, men om en fremstilling eller en fortolkning av den. Dette gjelder særlig med svarthvit.

Jeg er glad i Lødingen. Hit kom jeg aller først for tjue år siden, og jeg glemte det aldri da jeg budde andre plasser i landet vårt. Jeg ble ikke mindre glad da kom tilbake for to og et halvt å siden – men jeg registrerer alle forandringene det har vært, og kjenner vemodet over alt som er lagt ned. Vi nå vet at mye taler for kommunesammenslåing om ikke så veldig lang tid, og Lødingen Kommune vil dermed bli historie. Svarthvitt egner seg spesielt godt til å dokumentere denne tiden. Jeg mener dette skal og dokumenteres fordi det blir slutten av det som en gang var et viktig knutepunkt og politisk sentrum i Nord Norge.

Med svart og hvit blir man tatt inn i en annen virkelighet. På en annen måte enn med fargebilder slutter (for så å si) tidsbegrepet: grensen mellom nåtiden og fortiden blir uklar eller borte. Det var dette jeg skrev om i Yorkshire Viking (engelskbloggen min) i en tidligere post om det gamle fortet på Nes. Det er nok derfor jeg fikk meg en så sterk følelsesmessig reaksjon til skolebildene jeg fikk tilsendt. Hjernen ser bort ifra at det ikke er farger, og når du ser på svarthvite bilder setter den inn det som mangler…. både av farger og opplevelser. Altså finner du deg inne i bildet og inne i den andre virkeligheten. Når man tar bilder av vakthuset og bommen på Nes kan én nesten tro det fremdeles var en soldat på huset, siden nåtiden og fortiden går inn i hverandre når man bruker svart og hvit.

enn så lenge

Kommunegrensen vår – enn så lenge

Som du kan se fra eksempelet over går det paradoksalt an å bruke farger. Som vi tidligere har kommentert handler ikke fotografi om virkelighet, men en fremstilling eller en fortolkning av den. Vi leker med virkeligheten og med det vi oppfatter. Se på denne filmen (fra Schindler’s List), og du har et godt eksempel av denne teknikken.

Jeg håper gruppen min blir satt pris på, og at flere kommer til å bruke den til å dokumentere alt vi har som gjør Lødingen til vår lille Lødingen! Det få være et hus, ei kirke, eller en skole. Ellers kan det være et fjell, en bekk eller kanskje ei strand. Uansett håper jeg at vi sammen kan dokumentere den fine plassen som vi bor. Da har vi det – på svart og hvit!

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *